Discuss
menu
search
person
Login
Register
search
edit
Ask a Question
Discuss
All Activity
Q&A
Questions
Hot!
Unanswered
Tags
Users
Ask a Question
Recent questions tagged average
asked
6 days
ago
by
anonymous
The average age of students of a college is 31.6 yrs. The average age of boys in the class is 32.8 yrs and that of girls is 30.8. The ratio of number of boys to the number of girls in the class. A) 2:3 B) 3:1 C) 1:3 D) 3:2
The average age of students of a college is 31.6 yrs. The average age of boys in the class is 32.8 yrs and that of girls is 30.8. The ratio of number of boys to the number of girls in the class. A) 2:3 B) 3:1 C) 1:3 D) 3:2
Last answer:
A) Let the ratio be D:1.then, (D * 32.8) + ( 1* 30.8)= (D+1) * 31.6 32.8 D +30.8 = 31.6 D + 31.6 32.8 D – 31.6D = 31.6 – 30.8 1.2D = 0.8 D = 0.8/1/2 = 0.4/0.6 D = 2/3 Required ratio = 2/3 :1 = 2:3.
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
4
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
20 years ago, the average age of a family of 4 member was 48 years. 2 children having been born (with the age difference of4 yrs) the present average age of the family is the same. The present age of the youngest child is. A) 2yrs B) 4 yrs C) 6yrs D) 8yrs
20 years ago, the average age of a family of 4 member was 48 years. 2 children having been born (with the age difference of4 yrs) the present average age of the family is the same. The present age of the youngest child is. A) 2yrs B) 4 yrs C) 6yrs D) 8yrs
Last answer:
C) Total age of 4 members, 20 yrs ago = (48 * 4)=192 yrs Total age of 4 members now = 192 + 20 * 4 = 272 yrs Total age of 6 members now = (48*6)=288yrs Sum of the age of children = 288 - 272 = 16 ... the age of the elder child 4 +x So x + 4 +x = 16 2x=12 X=6 Age of younger child = 6years
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
4
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
A group of 4 persons joins in javelin throw competition. The best player scored 42.5 points. If he had scored 46 points, the average score for the team would have been 42. The number of points the team scored. A) 164.5 B) 166.5 C) 169.7 D) 162.5
A group of 4 persons joins in javelin throw competition. The best player scored 42.5 points. If he had scored 46 points, the average score for the team would have been 42. The number of points the team scored. A) 164.5 B) 166.5 C) 169.7 D) 162.5
Last answer:
A) Let the total score be ‘x’. (X+46 – 42.5)/4 = 42 X + 3.5 = 42 * 4 X + 3.5 = 168 X = 168 – 3.5 X = 164.5
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
3
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
If the arithmetic mean of 150 numbers is calculated 70. If each number is increased by 10, then mean of new number is. A) 70 B) 80 C) 90 D) 60
If the arithmetic mean of 150 numbers is calculated 70. If each number is increased by 10, then mean of new number is. A) 70 B) 80 C) 90 D) 60
Last answer:
B) Arithmetic mean of numbers = 70 Sum of 150 numbers = (70 * 150) =10500 Total increase = (150 * 10) = 1500 Increased sum = 10500 + 1500 = 12000 Increased average = 12000/150 =80
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
4
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
Of the 5 numbers, the first is twice the second, the second is one – third of the third, the third is 5 times of the fourth, and the fourth is three – seventh of fifth. The average of the numbers is 35. The largest of these number is. A) 30.63 B) 65.625 C) 43.75 D) 75.356
Of the 5 numbers, the first is twice the second, the second is one – third of the third, the third is 5 times of the fourth, and the fourth is three – seventh of fifth. The average of the numbers is 35. The largest of these number is. A) 30.63 B) 65.625 C) 43.75 D) 75.356
Last answer:
B) Let the fifth number be x'. 4th number = 3/7 x 3rd number = 5 (3/7 x) = 15/7x 2nd number = 1/3 (15/7 x) = 15 /21 x 1st number = 2 (15/21 x) = 30/21 x X + 3/7 x + 15 /7 ... 120x = 3675 X = 30.625 So the numbers are 30.62, 13.125, 65.625, 21.875, 43.75. Therefore largest number is 65.625.
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
2
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
The average monthly income of certain fashion designers is F and that other workers is N. The number of fashion designer workers is 33 times that of other workers. The average monthly income (in rs) of all the worker is. A) F+N/2 B) F+33N/12 C) 33F+N/22 D) (33F+N)/34
The average monthly income of certain fashion designers is F and that other workers is N. The number of fashion designer workers is 33 times that of other workers. The average monthly income (in rs) of all the worker is. A) F+N/2 B) F+33N/12 C) 33F+N/22 D) (33F+N)/34
Last answer:
D) Let the number of other workers be ‘x’. The number of fashion design workers = 33x Total number of workers = 34x Average monthly income = (F * 33x)+(N*x)/34x =x(33F + N)/34x =(33F + N)/34.
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
3
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
The average age of the men in a team is 76 years and that of the women is 75 years. The average age for the whole team is. A) 75 yrs B) 75.5 yrs C) Cannot be computed with the given information D) None of the above
The average age of the men in a team is 76 years and that of the women is 75 years. The average age for the whole team is. A) 75 yrs B) 75.5 yrs C) Cannot be computed with the given information D) None of the above
Last answer:
C) Clearly to find the average, we ought to number of men, women or total persons in the class, neither of which has been given. So the data provided is inadequate.
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
4
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
The average of the 3 digit number, which remain the same when the digits interchange their positions is. A) 444 B) 555 C) 666 D) 777
The average of the 3 digit number, which remain the same when the digits interchange their positions is. A) 444 B) 555 C) 666 D) 777
Last answer:
B) Average = (111+222+333+444+555+666+ 777+888+999)/9 =(111+999)+(222+888)+ (333+777)+(444+666)+ 555/9 =(4*1110)+555/9 =4440 + 555/9 =4995/9 =555.
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
3
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
If the mean of P, Q,R is A and PQ + QR + RP =0, then the mean of p^2,Q^2,R^2 is. A) 2A^2 B) 4A^2 C) A^2 D) 3A^2
If the mean of P, Q,R is A and PQ + QR + RP =0, then the mean of p^2,Q^2,R^2 is. A) 2A^2 B) 4A^2 C) A^2 D) 3A^2
Last answer:
D) We have (P + Q + R)/3 = A P+Q+R = 3A (P+Q+R)^2 = 9A^2 P^2+Q^2+R^2 + 2 (PQ + QR + PR) = 9A^2 P^2+Q^2+R^2 = 9A^2 Required mean = (P^2+Q^2+R^2)/3 = 9A^2/3= 3A^2
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
2
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
Distance between two stations P & Q is 1556km. A passenger train covers the journey from P to Q at 168km per hr and return back to P with a uniform speed of 112km/hr. Find the Average speed of the train during the whole journey? A) 124.4 km/hr B) 130.4km/hr C) 134.4 km/hr D) 130.0 km/hr
Distance between two stations P & Q is 1556km. A passenger train covers the journey from P to Q at 168km per hr and return back to P with a uniform speed of 112km/hr. Find the Average speed of the train during the whole journey? A) 124.4 km/hr B) 130.4km/hr C) 134.4 km/hr D) 130.0 km/hr
Last answer:
C) Given x= 168 , y = 112 Required average speed = (2xy / x + y) km/hr = 2 * 168 *112 / 168 + 112 = 37632 / 280 =134.4 km/hr
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
2
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
The average of 35 results is 28. The average of first 17 of them is 24 and that of last 17 is 21. Find the 18th result? A) 125 B) 215 C) 512 D) 521
The average of 35 results is 28. The average of first 17 of them is 24 and that of last 17 is 21. Find the 18th result? A) 125 B) 215 C) 512 D) 521
Last answer:
B) Clearly 18th result = (sum of 35 results)- (sum of 34 results) =(35 * 28) – { (17 *24) +(17 *21)} = 980 – (408 + 357 =980 – 765 =215
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
3
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
The average monthly expenditure of Mr. Abi family for the first 4 months is Rs.4210, next 4 month expenditure Rs.4450 for the last 4 months Rs. 4360 . If his family saves Rs. 6800 for 12 months, find the average monthly income of the family for the 12 months? A) Rs. 4707.25 B) Rs.4564.75 C) Rs. 4906.66 D) Rs. 4806.50
The average monthly expenditure of Mr. Abi family for the first 4 months is Rs.4210, next 4 month expenditure Rs.4450 for the last 4 months Rs. 4360 . If his family saves Rs. 6800 for 12 months, find the average monthly income of the family for the 12 months? A) Rs. 4707.25 B) Rs.4564.75 C) Rs. 4906.66 D) Rs. 4806.50
Last answer:
C) Mr Abi family first 4 month expenditure=4210*4=16840 Mr Abi family next 4 month expenditure=4450*4=Rs17800 Mr Abi family last 4 month expenditure=4360*4=Rs.17440 Mr Abi family total ... 17440+6800=Rs.58880. Mr Abi family average expenditure in 12 months =58880/12=Rs.4906.66
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
2
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
The average age of Anu, banu and tonu is 74 yrs. 10years hence the average age of anu and tonu is 86 yrs.6yrs ago the average age of aarthi and banu was 72 yrs. Find the present age of aarthi. A) 80 B) 86 C) 84 D) 83
The average age of Anu, banu and tonu is 74 yrs. 10years hence the average age of anu and tonu is 86 yrs.6yrs ago the average age of aarthi and banu was 72 yrs. Find the present age of aarthi. A) 80 B) 86 C) 84 D) 83
Last answer:
B) anu+ banu+ tonu = 74 * 3 = 222yrs 10yrs hence, anu + 10 + tonu +10 = 86 * 2 anu + tonu= 152 banu = 222-152 = 70 yrs aarthi -6 + banu - 6= 72 * 2 aarthi + banu = 144 + 12 = 156 aarthi age = 156-70 aarthi age = 86yrs
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
2
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
When the average age of a father, mother and their son was 90 years, the son got married and a child was born just 6 year after the marriage when child turned 14 years the average age of the family is 80yrs. Find the age of daughter - in - law at present? A) 55 B) 56 C) 57 D) 58
When the average age of a father, mother and their son was 90 years, the son got married and a child was born just 6 year after the marriage when child turned 14 years the average age of the family is 80yrs. Find the age of daughter - in - law at present? A) 55 B) 56 C) 57 D) 58
Last answer:
B) total age of father, mother and son at the time of son's marriage = 90*3 =270 present age of family father, mother, son, daughter-in-law, child = (father, mother, son age at the time of marriage ... 60)+ daughter-in-law present age + 14 = 80*5 =400 daughter-in-law present age= 400-344 = 56yrs
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
4
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
The average age of 160 boys in a class is 58 yrs. The average group of 30 boys in the class is 42 yrs and the average of another group of 50 boys in the class is 36 years. What is the average age of the remaining boys? A) 72.58 B) 74.25 C) 77.75 D) 75.68
The average age of 160 boys in a class is 58 yrs. The average group of 30 boys in the class is 42 yrs and the average of another group of 50 boys in the class is 36 years. What is the average age of the remaining boys? A) 72.58 B) 74.25 C) 77.75 D) 75.68
Last answer:
C) Total age of 160 boys = 160* 58= 9280 total age of 30 boys = 30 * 42= 1260 total age of next 50boys = 50 * 36= 1800 average of the remaining boys = [(9280-{1260+1800})/[160 - (30 + 50)] =>9280-3060/80 =>6220/80 =77.75yrs
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
3
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
The average of marks obtained by 60 students in a computer examination is 18. If the average marks of passed students is 20and that of the failed students is 8, what is the number of students who passed the examination? A) 100 B) 75 C) 50 D) 85
The average of marks obtained by 60 students in a computer examination is 18. If the average marks of passed students is 20and that of the failed students is 8, what is the number of students who passed the examination? A) 100 B) 75 C) 50 D) 85
Last answer:
C Let the number of passed students be x. Then total marks = 60 × 18= 20x + (60– x) × 8 1080= 20x + 480– 8x 12x = 600 ∴ x = 50 ∴ number of passed students = 50
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
3
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
The average weight of a group of 22students is 34kg. When the weight of the staff is also included, the average weight increases by 2kg. What is the weight of the staff? A. 80 kgs B. 54 kgs C. 47 kgs D. 33kgs
The average weight of a group of 22students is 34kg. When the weight of the staff is also included, the average weight increases by 2kg. What is the weight of the staff? A. 80 kgs B. 54 kgs C. 47 kgs D. 33kgs
Last answer:
A) The average weight of a group of 22students = 34 kgs. Therefore, the total weight of the group = 22*34 = 748 kg When the weight of the staff is included, there are 23 individuals. The average ... , the total weight of the 22 students plus the staff = 23* 36= 828 828-748=80 kg.
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
4
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
on analyzing the result of an competitive exam the teacher found that the average for the entire the class was 69 marks. If we say that average of 10 % of the students scored 77 marks and average of 28 % of the students scored 66 marks, then calculate average marks of the remaining students of the class A) 67.54 B) 68.26 C) 66.91 D) 69.06
on analyzing the result of an competitive exam the teacher found that the average for the entire the class was 69 marks. If we say that average of 10 % of the students scored 77 marks and average of 28 % of the students scored 66 marks, then calculate average marks of the remaining students of the class A) 67.54 B) 68.26 C) 66.91 D) 69.06
Last answer:
D) average of entire class = 69marks average of 28 % of the students = 66 marks average of 10% of the students = 77 marks then % of remaining students = (100- 10 - 28) = 62% let the average of 62% of the ... (62*x)+770+1848= 6900 62 * x = 6900-770-1848 62*x = 4282 x = 69.06
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
4
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
The average age of 14 mens is increased by 1 year when one of them whose age is 44 years is replaced by a lady. What is the age of the lady? A) 54 B) 58 C) 50 D) 56
The average age of 14 mens is increased by 1 year when one of them whose age is 44 years is replaced by a lady. What is the age of the lady? A) 54 B) 58 C) 50 D) 56
Last answer:
B) suppose the average age of 14 men is x years and the age of lady is y years. the total age of 14 mens will be = 14x years the average age of 14 mens is increased by 1 years who of them whose age is 44 years is replaced by ... 14x - 44 + y = 14* (x+1) 14x - 44 + y = 14x + 14 y = 14+ 44 y=58
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
2
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
The batting average for 20 innings of a cricketer is 25 runs. His highest score exceeds his lowest score by 86 runs. If these two innings are excluded, the average of the remaining 18 innings is 22runs. Find out the highest score of the player. A) 85 B) 90 C) 95 D) 100
The batting average for 20 innings of a cricketer is 25 runs. His highest score exceeds his lowest score by 86 runs. If these two innings are excluded, the average of the remaining 18 innings is 22runs. Find out the highest score of the player. A) 85 B) 90 C) 95 D) 100
Last answer:
C) Total runs scored by the player in 20 innings = 20*25 Total runs scored by the player in 18 innings after excluding two innings = 18 22 Sum of the scores of the excluded innings = 20 25 - 18 22 = 104 Given that ... Now x + 86 + x = 104 => 2x = 18 then x = 9 Highest score = 9+ 86 = 95
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
3
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
The average monthly income of M and N is Rs. 12100. The average monthly income of N and O is Rs. 10500 and the average monthly income of O and M is Rs. 14400. What is the monthly income of N? A) 4200 B) 8200 C) 5600 D) 7600
The average monthly income of M and N is Rs. 12100. The average monthly income of N and O is Rs. 10500 and the average monthly income of O and M is Rs. 14400. What is the monthly income of N? A) 4200 B) 8200 C) 5600 D) 7600
Last answer:
B) The average monthly income of M and N is Rs. 12100. The average monthly income of N and O is Rs. 10500 and the average monthly income of O and M is Rs. 14400. M+ N = 2 12100 = 24200 . (Equation ... +O - (O+M) = 24200+21000-28800 => 2xN = 16400 then N= 8200 N's monthly income = Rs. 8200
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
1
view
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
The average expenditure of A, Band C is Rs 10000 per month. Also, the average expenditure of B, C and D is Rs 14000 per month. If the average expenditure of D is thrice of that of A then the average expenditure of B and C is: A) 12000 B) 15000 C) 18000 D) 21000
The average expenditure of A, Band C is Rs 10000 per month. Also, the average expenditure of B, C and D is Rs 14000 per month. If the average expenditure of D is thrice of that of A then the average expenditure of B and C is: A) 12000 B) 15000 C) 18000 D) 21000
Last answer:
A) Total expenditure of A, B & C=3×10000=30000 Total expenditure of B, C & D =3×14000=42000 D-A=42000-30000=12000 Also, we are given D=3A. so 3A-A =12000 & A=6000 Total expenditure of B & C=30000-6000=24000 Average expenditure of B& C=24000/2 =12000
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
2
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
Ronit spends his money from his saving in different way that is he spends 25% on travel,15% on food,20% on wages and 17% on shopping a clothes and after that all expenditure he saved 6900.Find the how much he spent on clothes. A) 4400 B) 5100 C) 4000 D) 6000
Ronit spends his money from his saving in different way that is he spends 25% on travel,15% on food,20% on wages and 17% on shopping a clothes and after that all expenditure he saved 6900.Find the how much he spent on clothes. A) 4400 B) 5100 C) 4000 D) 6000
Last answer:
B) Let the total income of Ronit x then total expenditure from income X x (25%+15%+20%+17%)=X*77% X x 77% =Total savings= X x 23% X = 6900 x 100 / 23 = 30000 expenditure on clothes = 17% so,30000 x 17 / 100 = 5100
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
4
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
The average age of three -seventh of class is 49, what should be the average of remaining four-seventh students so that the average of the entire class is 63? A) 24.5 B) 86.5 C) 73.5 D) 25.5
The average age of three -seventh of class is 49, what should be the average of remaining four-seventh students so that the average of the entire class is 63? A) 24.5 B) 86.5 C) 73.5 D) 25.5
Last answer:
C) According to the question, 63=3/7×49+4/7×y 63=147/7+4y/7 441=147+4y 4y=294 Y=73.5
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
3
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
The average score in a bank examination of 13 students of a class is 50. If the scores of the top five students are not considered, the average score of the remaining students falls by 5. The pass mark was 35 and the maximum mark was 100. It is also known that none of the students failed. If each of the top five scorers had distinct integral scores, the maximum possible score of the topper is. A) 85 B) 90 C) 95 D) 100
The average score in a bank examination of 13 students of a class is 50. If the scores of the top five students are not considered, the average score of the remaining students falls by 5. The pass mark was 35 and the maximum mark was 100. It is also known that none of the students failed. If each of the top five scorers had distinct integral scores, the maximum possible score of the topper is. A) 85 B) 90 C) 95 D) 100
Last answer:
D Average = Sum of observations/Number of observations Given, average score in a bank examination of 13 students of a class is 50. Sum of total scores = 13 50= 650 Given, if the scores of the top five students are not ... b + c + d + e = 290 ⇒46+ 47 + 48+ 49 +e = 290 ⇒e = 100
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
3
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
The average salary per head of all the employees in a company is Rs. 180. The average salary of 24 employees is Rs. 1040and the average salary per head of the rest is Rs. 160. Find the total number of employees in the workshop. A) 2841 B) 1056 C) 1195 D) 2145
The average salary per head of all the employees in a company is Rs. 180. The average salary of 24 employees is Rs. 1040and the average salary per head of the rest is Rs. 160. Find the total number of employees in the workshop. A) 2841 B) 1056 C) 1195 D) 2145
Last answer:
B) Average = Sum of observations/Number of observations Let the number of employees be x. Given, the average salary per head of all the employees in a company is Rs. 180 So, the sum of salary of all the employees in ... (x - 24) = 180x ⇒ 24960+ 160x - 3840 = 180x ⇒ 20x = 2112 ⇒ x = 1056
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
3
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
The average marks of a class of 90 students is 126. Out Of them, 4 scores zero, first 60 students scored an average of 116, next 24 scored an average of 118. What is the mark obtained by the remaining student in the class? A) 750 B) 862 C) 774 D) 875
The average marks of a class of 90 students is 126. Out Of them, 4 scores zero, first 60 students scored an average of 116, next 24 scored an average of 118. What is the mark obtained by the remaining student in the class? A) 750 B) 862 C) 774 D) 875
Last answer:
C) According to the question, 90*126=(4*0)+(60*116)+(24*118)+2y 11340=6960+2832+2y 2y=1548 y=774
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
4
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
The average age of a morning class is 108, if the average age of 72 ladies in the class is as same as the total average and the number of gents in the class is 2 more than the ladies in the class, what is the average age of gents in the class? A) 152 B) 108 C) 156 D) 154
The average age of a morning class is 108, if the average age of 72 ladies in the class is as same as the total average and the number of gents in the class is 2 more than the ladies in the class, what is the average age of gents in the class? A) 152 B) 108 C) 156 D) 154
Last answer:
B) According to question, (72+74)X=72×108+74X 146x-74x=7776 72x=7776 X=7776/72= 108years
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
3
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
The Cricketer average score in 40 over is 21, if the man scores 23runs in 8over, 26 runs in 10 over and 18runs in 14 over. What is the average score in remaining over? A) 18 B) 19 C) 16 D) 20
The Cricketer average score in 40 over is 21, if the man scores 23runs in 8over, 26 runs in 10 over and 18runs in 14 over. What is the average score in remaining over? A) 18 B) 19 C) 16 D) 20
Last answer:
A) According to the question 40*21=23*8+26*10+18*14+8×X 840=184+260+252+8x 8x=144 X=144/8=18 runs
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
3
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
The average age of Mr and Mrs Rahim at the time of their marriage in 1981 was 56 yrs. On the occasion of their anniversary in 1986, they observed that the average age of their family had come down by 15 yrs compared to their age at the time of their marriage. This was due to the fact that their daughter varshini was born. What was the age of varshini in 1990? A) 6 B) 5 C) 4 D) 1
The average age of Mr and Mrs Rahim at the time of their marriage in 1981 was 56 yrs. On the occasion of their anniversary in 1986, they observed that the average age of their family had come down by 15 yrs compared to their age at the time of their marriage. This was due to the fact that their daughter varshini was born. What was the age of varshini in 1990? A) 6 B) 5 C) 4 D) 1
Last answer:
B) Sum of the ages of Mr and Mrs Rahim=56×2=112years Sum of the ages in 1986=41×3=123 years Sum of the ages of Mr and Mrs Rahim =112+10=122 Daughters age in 1986=123-122=1 years Daughters age in 1990 =1+4=5 years.
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
3
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
A cricket player had a certain average of runs for his 43 innings. In his 44th innings, he is bowled out for no score on his part. This brings down his average by 4runs. His new average of runs is ? A) 172 B) 182 C) 166 D) 162
A cricket player had a certain average of runs for his 43 innings. In his 44th innings, he is bowled out for no score on his part. This brings down his average by 4runs. His new average of runs is ? A) 172 B) 182 C) 166 D) 162
Last answer:
A) Let the cricket player’s average of runs for his 43 innings be X runs. Total number of runs in 43innings=43x According to the question, [43x + 0]/ 44= x-4 43x = 44x – 176 x = 176 new average of runs = 176-4 =>172
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
4
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
The average weather(rainfall) for the first 6 days out of 8 days recorded to be 9 cm. The rainfall on last 2 days was in the ratio 2:3. the average of 8 days was 14.2 cm. What was the rainfall on the last day? A) 7.8 B) 34.4 C) 35.76 D) 8.9
The average weather(rainfall) for the first 6 days out of 8 days recorded to be 9 cm. The rainfall on last 2 days was in the ratio 2:3. the average of 8 days was 14.2 cm. What was the rainfall on the last day? A) 7.8 B) 34.4 C) 35.76 D) 8.9
Last answer:
C) according to question (6×9+3x+2x)/8=14.2 54+5x=113.6 X=11.92 Last day rainfall=3×11.92=35.76cm
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
3
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
Gowshik is going to market from his home by bike at a speed of 20kmph. While he comes back to his home with a speed of X kmph, what should be the value of x so that his average speed is 24kmph ? A) 24 B) 34 C) 30 D) 32
Gowshik is going to market from his home by bike at a speed of 20kmph. While he comes back to his home with a speed of X kmph, what should be the value of x so that his average speed is 24kmph ? A) 24 B) 34 C) 30 D) 32
Last answer:
C) Let speed be X Average speed =2xy/(x+y) =>2×X×20/(x+20)=24 40x=24x+480 16x=480 X=30 kmph.
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
3
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
Mr. Sebastine, a famous author, recently got his new novel released. To his utter dismay, he found that for the 1974 pages on an average there were 3 mistakes in every page. While, in the first 1024 pages there were only 2122 mistakes, they seemed to increase for latter pages. Find the average number of mistakes per page for the remaining pages. A) 5 B) 2 C) 3 D) 4
Mr. Sebastine, a famous author, recently got his new novel released. To his utter dismay, he found that for the 1974 pages on an average there were 3 mistakes in every page. While, in the first 1024 pages there were only 2122 mistakes, they seemed to increase for latter pages. Find the average number of mistakes per page for the remaining pages. A) 5 B) 2 C) 3 D) 4
Last answer:
D According to the question X is the remaining pages average. 2122+(1974-1024)×x/1974=3 950x=5922-2122=3800 X=3800/950=4
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
2
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
Average age of A, B, C is 90yrs, however when D joins them, then the average comes down to 80 yrs. Now a new person E, whose age is six-fifth of the age of D, replaces A and the new average is 78. What is age of A? A) 64 B) 68 C) 62 D) 66
Average age of A, B, C is 90yrs, however when D joins them, then the average comes down to 80 yrs. Now a new person E, whose age is six-fifth of the age of D, replaces A and the new average is 78. What is age of A? A) 64 B) 68 C) 62 D) 66
Last answer:
B) according to the question A+B+C/3=90 => A+B+C =270…………..(1) A+B+C +D/4=80 => A+B+C +D=320………(2) From the equation 1 and 2 D=50 E =6/5×50=60 E+B+C +D/4=78 => E+B+C +D =312 B+C +D =312-60=252……………..(3) From 2and 3 The age of A=320-252=68
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
2
views
1
answer
asked
6 days
ago
by
anonymous
The average age of 150 students in a class is 40% of the number of students in the class and the average age of a group of 50 students present in the class is 32yrs and the average age of another 50 students in the class is 36yrs. What is the average age of the remaining students in the class? A) 102 B) 118 C) 112 D) 108
The average age of 150 students in a class is 40% of the number of students in the class and the average age of a group of 50 students present in the class is 32yrs and the average age of another 50 students in the class is 36yrs. What is the average age of the remaining students in the class? A) 102 B) 118 C) 112 D) 108
Last answer:
C) 150 students average 150×40/100=60 years According to the question, 150×60=50×32+50×36+50×X 50×X=9000-1600-1800 50x=5600 X=112
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
3
views
1
answer
asked
Jan 10
by
anonymous
There are five numbers, the second number is 25% more than the first or third number, the 4th number is 5/4 of the third number and the fifth number is 3/2of the 3rd number. What is the average of 5 numbers if the first number is 10? A) 12.5 B) 12 C) 13 D) 10
There are five numbers, the second number is 25% more than the first or third number, the 4th number is 5/4 of the third number and the fifth number is 3/2of the 3rd number. What is the average of 5 numbers if the first number is 10? A) 12.5 B) 12 C) 13 D) 10
Last answer:
B) Let us consider 5 numbers are A,B,C,D and E B=125/100×A B=125/100×C 125/100×A=125/100×C A/C=1/1 D=5/4×c E=3/2*C First number is 10, A=10=x B=25% ×10+10=12.5 C=10 D=5/4×10=12.5 E=3/2×C=15 Required average=10+12.5+10+12.5+15/5=12
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
2
views
1
answer
asked
Jan 10
by
anonymous
The average marks obtained by a student in Tamil, english, maths, science, and social together is 65% above the average mark obtained in maths and science together. How many more marks exceeded by the average of maths and science together than the sum of the tamil and english together? A) 50 B) 65 C) Data insufficient D) None of these
The average marks obtained by a student in Tamil, english, maths, science, and social together is 65% above the average mark obtained in maths and science together. How many more marks exceeded by the average of maths and science together than the sum of the tamil and english together? A) 50 B) 65 C) Data insufficient D) None of these
Last answer:
C) According to the question There is no other information about the marks in any one of the subject. The data gives is insufficient to answer the question.
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
3
views
1
answer
asked
Jan 10
by
anonymous
A cricketer played 3 matches in tournament. The respective ratio between the scores of first and second matches was 3:7 and that between the scores of second and third matches between was 7 :2. the difference between first and third matches was 84 runs, what was the cricketer average score in all the matches together? A) 336 B) 146 C) 168 D) 189
A cricketer played 3 matches in tournament. The respective ratio between the scores of first and second matches was 3:7 and that between the scores of second and third matches between was 7 :2. the difference between first and third matches was 84 runs, what was the cricketer average score in all the matches together? A) 336 B) 146 C) 168 D) 189
Last answer:
A) The ratio between first and second matches equal to 3 :7 The ratio between second and third matches=7:2 The difference between first and third matches=3x-2x=84 runs = 84 Required average=1008/3=336 .
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
3
views
1
answer
asked
Jan 10
by
anonymous
The average height of 50 students in a class is 182 cm. 40 students whose average height is 182.5 cm left the class and 50 students whose average height is 180.5 cm joined the class. Find the average height of the present? A) 180.41 B) 175.5 C) 180.55 D) 185.5
The average height of 50 students in a class is 182 cm. 40 students whose average height is 182.5 cm left the class and 50 students whose average height is 180.5 cm joined the class. Find the average height of the present? A) 180.41 B) 175.5 C) 180.55 D) 185.5
Last answer:
A) The average of the students leaving the class as well as joining the class to be 182 so that the average remains the same. But it is given that the average of the 40 students leaving the class is 182. ... strength of the class. Hence the average of the present class = 182 - 95/60 = 180.5 cm
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
2
views
1
answer
asked
Jan 10
by
anonymous
The mean of 8 article was found to be 15. On rechecking, it was found that two article were wrongly taken as 11 and 9 instead of 16 and 14 respectively. Find the correct mean. A) 17.25 B) 13.65 C) 16.54 D) 16.25
The mean of 8 article was found to be 15. On rechecking, it was found that two article were wrongly taken as 11 and 9 instead of 16 and 14 respectively. Find the correct mean. A) 17.25 B) 13.65 C) 16.54 D) 16.25
Last answer:
D) Calculated mean of 8 articles = 15 Incorrect sum of these 8 articles = (15*8) = 120. Correct sum of these 8 articles = (incorrect sum) - (sum of incorrect articles) + (sum of actual articles) = [120 ... (30)] = 130 Therefore, correct mean = 130/8 = 16.25 Hence, the correct mean is 16.25.
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
3
views
1
answer
asked
Jan 10
by
anonymous
The average height of 60 girls was calculated to be 300 cm. It was detected later that one value of 330 cm was wrongly copied as 270 cm for the computation of the mean. Find the correct mean. A) 301cm B) 300.5cm C) 307cm D) 311cm
The average height of 60 girls was calculated to be 300 cm. It was detected later that one value of 330 cm was wrongly copied as 270 cm for the computation of the mean. Find the correct mean. A) 301cm B) 300.5cm C) 307cm D) 311cm
Last answer:
A) Calculated average height of 60 girls = 300cm. Incorrect sum of the heights of 60 girls = (300 60)cm = 18000 cm. Correct sum of the heights of 60 girls = (incorrect sum) - (wrongly copied item) ... 330) cm = 18060cm. Correct mean = correct sum/number of girls = (18060/60) cm = 301 cm.
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
3
views
1
answer
asked
Jan 10
by
anonymous
At the average age of siva and sasi is equal to the average age of somu and ramu. if the ratio of age of siva and sasi 1:3 and somu age is equal to the three by two of siva age. What is the present age of somu if ramu age is 25years? A) 12 B) 15 C) 18 D) 21
At the average age of siva and sasi is equal to the average age of somu and ramu. if the ratio of age of siva and sasi 1:3 and somu age is equal to the three by two of siva age. What is the present age of somu if ramu age is 25years? A) 12 B) 15 C) 18 D) 21
Last answer:
B) siva:sasi=x:3x siva+sasi/2=somu + ramu/2 X+3X=3/2×X+25 5X=50 X=10 Siva’s age is 10 then somu's age = 3/2×10=15 years
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
3
views
1
answer
asked
Jan 10
by
anonymous
In an examination mahi scores 64% of marks, nitesh scores 52% of marks and ritesh scores 48% of marks. The maximum mark of the exam is a three digit number, whose sum is 10 and the middle digit is equal to the sum of the other two digits. The number will decreased by 297, if its digit are reversed. approximately what is the average mark obtained by mahi, nitesh and ritesh? A) 247 B) 248 C) 264 D) 284
In an examination mahi scores 64% of marks, nitesh scores 52% of marks and ritesh scores 48% of marks. The maximum mark of the exam is a three digit number, whose sum is 10 and the middle digit is equal to the sum of the other two digits. The number will decreased by 297, if its digit are reversed. approximately what is the average mark obtained by mahi, nitesh and ritesh? A) 247 B) 248 C) 264 D) 284
Last answer:
A) Maximum mark consist of a three digit number let's consider Unit digit place is Z,ten's place digit is Y and hundred's place digit is X. According to the question, Y=x+z---------1 X+Y ... Total number of Mahi, Nitesh and Ritesh =164/100 451=739.61 Required average =739.64/3=246.54~247.
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
4
views
1
answer
asked
Jan 10
by
anonymous
If the average of two numbers are 138& product is 2241. Then find the difference of both numbers? A) 225.40 B) 259.25 C) 267.81 D) 294.57
If the average of two numbers are 138& product is 2241. Then find the difference of both numbers? A) 225.40 B) 259.25 C) 267.81 D) 294.57
Last answer:
B) let the two number be a & b sum of two numbers, a+b = 138*2 =276---1 product of two numbers, a*b=2241 (a+b)2 = a2 + 2ab + b2 ------2 (a-b)2 = a2 -2ab +b2 ------3 solving 2 & 3, 76176 - (a-b)2 = 4*2241 a-b = 259.25
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
2
views
1
answer
asked
Jan 10
by
anonymous
Students of two colleges appeared for Talent test carrying 250marks as maximum. The average of their marks for college1 & college 2 are 160 & 180respectively. If the number of students of college 1 is the half of the number of students of college 2, then what is the average marks of all students of both the college? A) 170 B) 110 C) 173.33 D) 177.33
Students of two colleges appeared for Talent test carrying 250marks as maximum. The average of their marks for college1 & college 2 are 160 & 180respectively. If the number of students of college 1 is the half of the number of students of college 2, then what is the average marks of all students of both the college? A) 170 B) 110 C) 173.33 D) 177.33
Last answer:
C) let the number of students of college 2 be '2N' then the number of students of college1 is 'N' the average marks for college1 is 160 the average marks for college 2 is 180 total marks of ... = 360N average marks of all students of both the colleges = (160N + 360N)/N+2N = 173.33marks
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
4
views
1
answer
asked
Jan 10
by
anonymous
There are 50 compartments in a Chennai express carrying an average of 70 passengers per compartments. At least 24 passengers were sitting in each compartment, not any compartment has equal number of passengers, and any compartment does not exceed the number of average passengers expect 50th compartment. Find how many passengers can be accommodated in 50th compartment? A. 748 B. 705 C.739 D.cannot be determined
There are 50 compartments in a Chennai express carrying an average of 70 passengers per compartments. At least 24 passengers were sitting in each compartment, not any compartment has equal number of passengers, and any compartment does not exceed the number of average passengers expect 50th compartment. Find how many passengers can be accommodated in 50th compartment? A. 748 B. 705 C.739 D.cannot be determined
Last answer:
C) Total number of passengers in Chennai express = 50*70 = 3500 Total number of candidates from 1 to 49 compartments = 24+25+....+70 = (70*71)/2 +(23*24)/2 = 2761 number of passengers in 50th compartment = 3500 - 2761= 739
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
2
views
1
answer
asked
Jan 10
by
anonymous
After replacing an old person by a new person, it was found that the average age of five persons of a assembly is the same as it was 6 years ago. What is the difference between the ages of the replaced and the new persons? A) 24 B) 36 C) 30 D) 15
After replacing an old person by a new person, it was found that the average age of five persons of a assembly is the same as it was 6 years ago. What is the difference between the ages of the replaced and the new persons? A) 24 B) 36 C) 30 D) 15
Last answer:
C) Let the ages of the five persons at present be a, b, c, d & e years. And the age of the new persons be f years. So the new average of five members' age = (a + b + c + d + f)/5 - ... - e + f) = 5x Solving e - f = 30 years. Thus the difference of ages between replaced and new person = 30years.
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
3
views
1
answer
asked
Jan 10
by
anonymous
1/2of a certain travel is covered at the rate of 30km/hr, one-third at the rate of 40 km/hr and the rest at 35km/hr. Find the average speed for the whole travel. A) 33 1/3 B) 33 3/5 C) 34 3/7 D) None of these
1/2of a certain travel is covered at the rate of 30km/hr, one-third at the rate of 40 km/hr and the rest at 35km/hr. Find the average speed for the whole travel. A) 33 1/3 B) 33 3/5 C) 34 3/7 D) None of these
Last answer:
B) let the total travel be X km. Then X/2 km at the speed of 30 km/hr and X/3 km at 40 km/hr and the rest distance( X - X/2 - X/3) =1/6 X at the speed of 35km/hr. Total time taken during the travel ... 2*30 hrs+ X/3*40hrs+ X/6*35hrs = 5X/168 hrs Average speed =X/(5x/168) = 168/5 =33 3/5km hr
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
2
views
1
answer
asked
Jan 10
by
anonymous
The average weight of M,N and O is 168 kg. If P joins the group, the average weight of the group becomes 160 kg. If another man Q who weighs 6kg more than P replaces M, then the average of N,O,P and Qbecomes158 kg. What is the weight of M? A) 175 B) 140 C) 145 D) 150
The average weight of M,N and O is 168 kg. If P joins the group, the average weight of the group becomes 160 kg. If another man Q who weighs 6kg more than P replaces M, then the average of N,O,P and Qbecomes158 kg. What is the weight of M? A) 175 B) 140 C) 145 D) 150
Last answer:
D) M+N+O =168 * 3 =504 M+N+O+P=160*4=640……(1) P=136 kg and Q =142 kg N+O+P+Q =158*4 =632 N+O+P =632-142 =490…..(2) from 1 & 2, M=640-490 =150kg
average
thumb_up_alt
0
like
thumb_down_alt
0
dislike
2
views
1
answer
Page:
1
2
3
next »
Install Now
Recent Questions
Subscribe
...