# Two bike A & B start at the same time from salem to Rasipuram which are 60km apart. If the 2 bikes travel in opposite directions, they meet after 1 hr and if they travel in same direction(from salem towards Rasipuram), then A meets B after 3 hrs. what is the speed of bike A? a) 50 b) 70 c) 90 d) 30

Two bike A & B start at the same time from salem to Rasipuram which are 60km apart. If the 2 bikes travel in opposite directions, they meet after 1 hr and if they travel in same direction(from salem towards Rasipuram), then A meets B after 3 hrs. what is the speed of bike A? a) 50 b) 70 c) 90 d) 30

B

Let their speed be x km/hr and y km/hr respectively

Then 60 / (x+y) = ½

X+y = 120 ------------->1

Now when they move in same direction

(distance travelled by A in 3 hrs) – (Distance travelled by B in 3 hrs) = 60km

3x – 3y =60

X – y =20 ------------>2

Adding 1 & 2 we get

2x = 140

X=70

Put x value in 1 we get

Y=120 -70=50

Y=50

Therefore A’s speed = 70 km/hr

## Related Questions

Description : 2 bus start from A & B respectively and travel towards each other at a speed of 150 km/hr and 120 km/hr respectively. By the time they meet, the first bus has travelled by 300km more than the second. The distance between A & B is a) 2700 b) 2800 c) 2750 d) 2457

Answer : A At the time of meeting, Let the distance travelled by the second bus be xkm Then distance covered by the 1st bus is (x+300)km x/120= (x+300) /150 150x = 120(x+300) 150x = 120x +36000 30x = ... X=36000/30 X=1200 So the distance covered between A & B =(x+x+300) =(1200+1200+300) =2700km.

Description : The distance between salem and trichy is 170 km. A bus starts from salem at 6 a.m. and travels towards trichy at 20 km/hr. Another bus starts from trichy at 7 a.m. and travels towards salem at 30 km/hr. At what time will they meet? a) 7a.m b) 8a.m c) 9a.m d) 10a.m

Answer : D Assume that they meet x hours after 6 a.m. Then, Bus 1, starting from salem, travels x hours till the bus meet. Distance travelled by bus 1 in x hours =20x km bus 2, starting from trichy , travels (x−1) hours ... +30=50x 200=50x X=4 Hence, the bus meet 4 hours after 6 a.m., i.e. at 10a.m

Description : A taxi driver make a trip from the plains to ooty which are 340km apart at an average speed of 60km/hr. In the return trip, he covers the speed distance at an average of 30 km/hr. the average speed of the taxi over the entire distance of 680 km is a) 30 b) 40 c) 50 d) 60

Answer : B Average speed =(2xy/( x+y)) km/hr Given x =60 km/hr y = 30km/hr Average speed = (2*60*30/ (60+30)) km/hr =(3600/ 90) =40 km/hr

Description : Two trains are running in opposite directions with the same speed. If the length of each train is 120 metres and they cross each other in 12 seconds, then the speed of each train (in km/hr) is: A.12 kmph B.24 kmph C.36 kmph D.48 kmph E.None of these

Answer : Answer – C (36 kmph) Explanation – Let the speed of each train be x m/sec. Then, relative speed of the two trains = 2x m/sec. So, 2x = (120 + 120)/12 ⇔ 2x = 20 ⇔ x = 10. ∴ Speed of each train = 10 m/sec = [10 x 18/5] km/hr = 36 km/hr

Description : Mr.Aneesh left for city 1 from city 2 at 3.00 pm. He travelled at the speed of 60km/hr for 1 and half hours. After that the speed was reduced to 15 km/hr. If the distance between two cities is 120 kms, at what time did Mr.Aneesh reach city 1 ? a) 6.30 pm. b) 5.30 pm. c) 7.30 pm. d) 8.30 pm.

Answer : A Mr.Aneesh travelled 60 km/hr for 1 1/2 hours (3/2 hours). Distance covered in 3/2 hours = 60 x 3/2 = 90 km. Therefore, remaining distance = 120 -90 = 30 km After 3/2 hours, the speed was ... village 2 at 3.00 pm + 3 hours 30 minutes = 6.30pm Hence the required answer is 6.30 pm.